Dagplejen Als Syd
 

God start for dit barn

Det er af stor betydning for barnet, at det får en stille og rolig opstart i dagplejen. 

Det er vigtigt at:

  • Indkøring så vidt muligt sker, og afpasses, til det enkelte barns behov.                                   
  • Sætte tid af, så barnet langsomt kan vænne sig til, at komme i dagpleje. Ca. 1 uge vil være passende, for de fleste børn. 
  • Du er sammen med dit barn i dagplejen den første dag i ca. i 1 – 2 timer. Indkøringsperioden aftales herefter fra dag til dag, således, at det sker ud fra barnets behov.  
  • At barnet inden opstart har prøvet flaske, skemad og rugbrød, alt afhængig af alder, så amningen er blevet gradvist trappet ned.

Dagplejen er et lille overskueligt miljø, med tæt følelsesmæssig tilknytning til en voksen. Det er den samme voksne, der varetager barnets behov i løbet af dagen, i et hjemligt miljø, hvilket er med til, at give det lille barn en tryg og overskuelig dag i dagplejen.

I dagplejen er børnene med i den praktiske hverdag, og de deltager aktivt i de mange gøremål, og oplevelser, der er i et hjem. Der arrangeres frokost, borde dækkes, der tændes lys, der leges, danses, krammes, og børnene inddrages i dagplejerens familieliv.

  • Omsorg, anerkendelse, tryghed, tid og nærvær er fem grundlæggende værdier børn mødes med, i dagplejen.  
  • Dagplejens styrke ligger i det hjemlige miljø, og karakteriseres ved omsorg. 
  • Dagplejen har det nære, det tætte, det varme og trygge, hvilket giver det enkelte barn en oplevelse af, at være noget særligt.

Når et lille barn starter i dagpleje, er det naturligt at blive ked af det, og måske græde ved aflevering. Barnet ved jo endnu ikke, at far og mor kommer igen senere på dagen. Det er en erfaring, barnet gør sig i løbet af de første uger. 

Det er godt at vise barnet, at du forstår, at det er ked af det – og, at det er i orden.

Sig gerne: ”Jeg kan godt forstå, du er ked af det. Jeg skal på arbejde nu – og så kommer jeg efter dig, når i har spist frugt” eller ” Nu tager jeg på arbejde, og så passer -Monika- godt på dig, indtil jeg kommer efter dig igen efter frugt”

Det er altid vigtigt, at sige farvel til dit barn inden du går fra dagplejen. 
Hvis det er svært, at sige farvel kan du hjælpe dit barn ved helt konkret, at markere, nu går far, eller mor. Altså ikke noget med at snige sig ud, når barnet ser ud til, at være optaget af at lege. Barnet skal vide, hvad der foregår – det er fint med et godt, og kort afskedsritual eks. kysse, kramme, vinke for derefter at gå. Også selvom barnet græder fortvivlet, og gør alt for at holde på forældrene. Dagplejeren vil være der, og give masser af omsorg. Det er altid muligt, at ringe til dagplejeren og høre, hvordan barnet har det.