Børnehuset Parken
 

Skovbørnehaven ved Egetofte Naturskole

Dagsrytme i skoven

 

Barnet skal være i børnehaven senest kl.8.30.

Vi bliver afhentet ved børnehaven kl. 9.00 og kører herefter med bus til ”den gamle skovridergård” i Sønderskoven. Her har vi to dejlige lokaler.

 

Vi starter dagen med at spise medbragte boller, som børnene på skift medbringer. Efter at alle har været på toilet, begiver vi os af sted påklædt efter dagens vejr.

 

For at give børnene bevægelsesfrihed bærer børnene ikke på nogen oppakning. Derimod er det de voksne, der bærer bagagen.

   

Hvor turen går hen afhænger af vejret, børnenes lyst, børnenes fysiske formåen og de voksnes mål for dagen. Vi kan godt have sat os et mål for hvor turen skal gå hen, men kan ændre sig, fordi vi bliver optaget af noget undervejs.

 

Efterhånden som børnene har været med flere gange, vil de kunne genkende flere steder, hvor vi ofte kommer. Stålsmose, Himmelbjerget, Helshøje, Rævehøj, Fiskerhytten, Ønsketræet, skovsøen ved ”Kryb i ly” og Stenholt Strand.

 

Det er vores opgave som voksne at vise ægte begejstring, oprigtig interesse samt lyst og glæde for naturen. Vi må endvidere give børnene tid, respektere deres lege, ideer, fund og undersøgelser, således at børnene har mulighed for fornyelse, fordybelse, forandring og stimulering og dermed understøtte deres læring.

 

Vi værdsætter at have Naturskolen som udgangspunkt, idet vi har bøgeskov, nåleskov, skovsø, bæk, ”bjerg” og strand indenfor rimelig gåafstand.

Hvis børnene har forventninger om at se større dyr så som rådyr, ræve og harer, må vi desværre skuffe dem. Derimod har vi rige muligheder for at stifte bekendtskab med edderkopper, myrer, snegle, frøer, biller osv.

 

Vi lærer børnene at tage vare på naturen. Det er vigtigt at lære børnene, hvordan man f.eks. holder på en frø, og at frøen ret hurtigt skal tilbage i sit rette element. Endvidere brækker vi ikke friske grene af træerne, men bruger det materiale, der ligger i skovbunden. Og vi efterlader selvfølgelig ikke selv noget affald ude i naturen, som ikke kan spises af dyr eller forgå naturligt.

Vi har så vidt muligt madpakke med ud i skoven. Det kan dog være så vådt og koldt, at vi foretrækker at gå tilbage til skovbørnehaven og indtage vores madpakker der. Specielt kan det for de yngste børn være uoverskueligt at være ude i så mange timer i kulde og/eller regn. Det er vigtigt, at barnets møde med naturen ikke bliver en dårlig oplevelse pga. en vejrmæssig barsk oplevelse.

 

Vi bliver afhentet igen af ”skovbussen” kl. 13.45.